Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 16.05.2025 09:24
Кількість переглядів: 21

Гострі кишкові інфекції — це велика група інфекційних захворювань, що передаються переважно через забруднені мікроорганізмами продукти харчування та воду, брудні руки.

До них належать сальмонельоз, дизентерія, ротавірусна інфекція, холера та інші.

Шляхи передачі:

  • вживання заражених продуктів або води
  • недотримання правил особистої гігієни
  • контакт із хворими людьми
  • брудні руки
  • використання неякісно обробленого (немитого) посуду

У разі симптомів (нудота, блювання, біль у животі, діарея, підвищення температури):

  • не займайтесь самолікуванням
  • зверніться до лікаря
  • пийте багато рідини для запобігання зневодненню

Профілактичні заходи

Особиста гігієна: 

  • мийте руки з милом: перед їжею, після туалету, після контакту з тваринами, після прогулянки

Харчування: 

  • вживайте лише свіжоприготовлену їжу
  • не вживайте продукти з простроченим терміном придатності
  • не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі
  • зберігайте їжу в холодильнику
  • добре термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця

Вода

  • пийте лише кип’ячену або бутильовану воду
  • не пийте воду із відкритих водойм чи колодязів без очищення
  • не використовуйте лід невідомого походження

Побут

  • регулярно мийте посуд, обробні дошки, кухонні поверхні
  • ретельно мийте овочі та фрукти (краще обдавати окропом)
  • використовуйте окремі обробні дошки для сирих та готових продуктів
  • уникайте купання у водоймах з ознаками забруднення

Донецький обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт