В Україні фіксують африканську чуму свиней

Дата: 12.07.2024 14:22
Кількість переглядів: 29

В цьому році підтверджено вже більше 17 випадків цього захворювання - як у приватних господарствах, так і у дикій природі. Про це повідомляє Північне міжрайонне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області. 

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих тварин. 

Що необхідно знати про АЧС? 

  • Вона не становить небезпеки для людей
  • На чуму хворіють лише дикі та свійські свині 
  • Джерелом захворювання у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні) свині
  • Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт хворої та здорової тварин або перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника. В його ролі найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи
  • Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом. У першу чергу - в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад, в копченій шинці - до 5 місяців)
  • Холод та заморожування лише консервують збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування)
  • Виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Щоб уникнути розповсюдження африканської чуми свиней, необхідно: 

  • проводити щоденний огляд тварин 
  • не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях 
  • не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т. д.) 
  • не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча таке м’ясо не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів
  • допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів 
  • негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам 
  • не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами 
  • постійно вести боротьбу з гризунами 
  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт