Як не зіпсувати собі Великодні свята – поради лікарів
Дата: 25.04.2024 14:50
Кількість переглядів: 35
Для більшості з нас Великодні свята – це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями. Цьогоріч, враховуючи ситуацію в країні, свята варто зробити ще більш родинними і провести їх у тісному колі близьких людей.
Кожна господиня захоче пригостити своїх рідних смачними домашніми стравами. Тож, щоб убезпечити себе від інфекційних захворювань і харчових отруєнь за святковим столом, варто скористатись наступними порадами.
- Найперше – слід ретельно підійти до закупівлі харчових продуктів для святкового меню.
- Не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються. Не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання.
- Купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі.
- При купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також, обов’язково, - на термін придатності харчового продукту.
- Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів.
- Неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби.
- При цьому дотримуйтесь правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів.
- Завжди ретельно мийте руки з милом перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого.
- Дотримуйтесь технології приготування їжі та використовуйте лише доброякісні харчові продукти.
- Не готуйте страви заздалегідь. Пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час. Салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності – не більше 3 годин.
- Для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості.
- Свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою.
- Молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці.
- Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
- Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
- Саме після свят українці найбільше страждають від отруєнь, загострень хронічних виразок чи панкреатитів. Дієтологи радять не зловживати алкоголем та їжею - їсти необхідно протягом дня, а не все одразу.
- Краще робити акцент на нескладних стравах, і намагатися не з'їдати за один раз велику порцію. Краще всі страви спробувати і невеликими порціями, десь по 200-300 грамів, розподілити протягом всього свята.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) одразу звертайтесь до лікувальних закладів!
Бережіть себе та своїх близьких!
Слов’янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області