Як не зіпсувати собі Великодні свята – поради лікарів

Дата: 25.04.2024 14:50
Кількість переглядів: 35

Для більшості з нас Великодні свята – це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями. Цьогоріч, враховуючи  ситуацію в країні, свята варто зробити ще більш родинними і провести їх у тісному колі близьких людей.

Кожна господиня захоче пригостити своїх рідних смачними домашніми стравами. Тож, щоб убезпечити себе від інфекційних захворювань і харчових отруєнь за святковим столом, варто скористатись наступними порадами.

  • Найперше – слід ретельно підійти до закупівлі харчових продуктів для святкового меню.
  • Не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються. Не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання.
  • Купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі.
  • При купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також, обов’язково, - на термін придатності харчового продукту.
  • Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів.
  • Неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби.
  • При цьому дотримуйтесь правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів.
  • Завжди ретельно мийте руки з милом перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого.
  • Дотримуйтесь технології приготування їжі та використовуйте лише доброякісні харчові продукти.
  • Не готуйте страви заздалегідь. Пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час. Салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності – не більше 3 годин.
  • Для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості.
  • Свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою.
  • Молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці.
  • Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
  • Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
  • Саме після  свят українці найбільше страждають від отруєнь, загострень хронічних виразок чи панкреатитів. Дієтологи радять не зловживати алкоголем та їжею - їсти необхідно протягом дня, а не все одразу.
  • Краще робити акцент на нескладних стравах, і намагатися не з'їдати за один раз велику порцію. Краще всі страви спробувати і невеликими порціями, десь по 200-300 грамів, розподілити протягом всього свята.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) одразу звертайтесь до лікувальних закладів!

Бережіть себе та своїх близьких! 

Слов’янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт